Helaas weet niemand onder de 40 jaar waar bovenstaande jeugdsentiment-quote naar verwijst… 🙂 Het is van de oude kinderserie Pipo, waar boef Snuitje altijd zoekende was naar parels, maar hij stotterde een beetje, dus moelluk woord.

schwarze zuchtperlen 417 weisse zuchtperlen 431 rosa sueswasserperlen 430

Ik moet er altijd aan denken als ik een doos met zoetwaterparels binnen krijg. Ik bestel die direct in China, dat is sowieso de bron waar de meeste parels worden gekweekt. Vroeger heette dat chique “cultivĂ©-parels” maar alle zoetwaterparels worden gecultiveerd tegenwoordig. De echte wilde parels zijn nog wel verkrijgbaar, maar onbetaalbaar voor gewone stervelingen. Net als vroeger eigenlijk.

Elke keer als mijn bestelling binnen komt – een sigaar uit eigen doos natuurlijk – word ik er superblij van! (komt bekend voor misschien). De zoetwaterparels bieden zoveel nieuwe mogelijkheden, omdat ze met alle soorten kralen te combineren zijn. Met edelstenen natuurlijk, maar met glaskralen wordt het ook mooi. Ze zijn perfect om een memory wire armband mee te maken. De gaatjes zijn daar precies groot genoeg voor. Je moet alleen oppassen met langwerpige pareltjes. Als ze te lang zijn, dan redden ze de kromming van het spiraaldraad niet. Maar daar kom je gelijk achter zodra je begint met oprijgen.

Ik laat me meestal inspireren door de kleur van de parels, ook de vorm, maar vooral de kleur.

a little birdie told me creme brulante Adelgunda

De parels zijn natuurlijk nooit perfect rond, maar dat vind ik nooit bezwaarlijk. En elk sieraad gemaakt met zoetwaterparels is per definitie one of a kind  want geen enkele batch parels is exact gelijk. Er zijn zoveel tinten wit alleen al en dan kan ook nog de vorm en luster verschillen.
Maar geeft niet, goed excuus om weer nieuwe te kopen!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *