Bij het maken van sieraden heb je niet genoeg aan glazen kralen of andere gekleurde kralen. Metalen kralen er tussendoor maken je sieradenontwerp veel levendiger. Vooral als ze in verschillende maten zijn. Ik combineer altijd graag grote kralen met kleine metalen kraaltjes en bijvoorbeeld kralenkapjes. Dat geeft verfijning.
Kralenkapjes zijn ook ideaal om kleine beschadigingen bij het rijggat te verhullen, dat is handig bij van die kwetsbare edelstenen zoals maansteen, citrien en toermalijn.

Het voordeel van metalen kralen is ook dat ze gewicht toevoegen. Als de andere kralen al groot zijn, heb je dit niet nodig, maar bij lichtgewicht kralen kun je wel wat gewicht gebruiken. Dit geldt vooral voor kettingen die geregen zijn op staaldraad. Dat valt mooier als de ketting rond je hals valt.

metalen kralen

Welke metalen kralen

Dan blijft de vraag: welke metalen kralen gebruik je? Edelmetaal kralen zoals sterling zilveren kralen en 14k goldfilled zijn natuurlijk het mooiste. In sterling zilver is veel keus in verfijnd bewerkte metalen kraaltjes en kralenkapjes. Met echt zilver kan ook veel fijner worden gewerkt, zoals bijvoorbeeld filigrain kralen. Bovendien blijven zilveren kralen lang mooi. En als het zilver zwart is geworden, kun je dit gemakkelijk opfrissen en wegvegen met een zilverpoetsdoekje. Dit knoeit niet en oppervlakken worden weer mooi helder en glanzend.

Deze sieradenset is gemaakt met apatiet kralen en jade, afgewisseld met sterling zilveren kraaltjes.

14k goldfilled is de mooiste kwaliteit verguld. Het is een Amerikaanse standaard waarbij 1/20 deel van het gewicht van het item 14 karaat goud is. Dit is vervolgens mechanisch gelegeerd en niet elektrolytisch. Dit is een degelijke legering. Daarom is 14k goldfilled ook uitstekend voor mensen die allergisch zijn voor andere soorten metaal.

De voordeligste optie is natuurlijk gewoon metaal. Je kunt gerust zijn, alle metalen kralen bij Kralenkwarts zijn nikkelvrij. Meestal is dit metaal een speciale legering met o.a. zink, zodat het haast niet wordt aangetast. De kleur blijft mooi, het wordt niet geel en het vlekt niet. Het is veilig om te gebruiken en je hebt er jaren plezier van.

toermalijn handgemaakte schakelarmband

4 reacties

  1. Ik gebruik graag metalen kralen en onderdelen. Echt zilver maar sporadisch omdat ze wat duurder zijn. Maar helaas gaat bij mij de kleur er vaak af. En ik weet niet hoe je bij je aankoop al kan voorspellen of de kleur goed blijft of niet. Heb je daar toevallig tips voor?

    1. Nou, dat is wel een goeie vraag. Als ik ze inkoop, let ik erop dat het een zinklegering is (geen idee what het dan precies is). Dat betekent ook loodvrij en nikkelvrij en in mijn ervaring verkleuren die niet zo lelijk gelig. Dat echt de kleur eraf gaat, heb ik nog niet meegemaakt. Bedoel je schilferen?

      1. Nee, niet schilferen. Maar dat zilverkleurig metaal koperkleurig of bronskleurig wordt omdat het zilverlaagje er af gaat. na verloop van tijd. Niet in schilfers hoor, gewoon er af gesleten of zo…. . En bij sommige kralen heb ik dat echt snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *