Het zijn niet echt kralige dingen, maar in het kader van ZEN, schrijf ik bij deze een vijverblog!
We zijn gezegend met een enorme tuin en vorig jaar hebben we een vijver aangelegd. Dave heeft hem gegraven, lekker op het graafmachientje van de buren! Stuk vijverfolie in en je bent al bijna klaar.



baggertje2 vijverblog 4edag water

We hadden al een kleine vijver, die zat er al in, met vissen. Dave had zich goed ingelezen en er moesten dus veel planten in de vijver. Dit is goed voor de waterkwaliteit en leuker/veiliger voor de vissen. En een flinke waterpomp, die leidt het water door 2 filters en dan komt het via een klein watervalletje weer in de vijver. Dat houdt het water ook zuiver. Want vissen poepen dus wel he.

akkie zwemt bartje1 hillbilly1a

We hebben het vissenbestand stukje bij beetje uitgebreid, eerst kleine visjes, wat goudvissen en Shubunkins. Maar nu de vijver groter is, hebben we ook 3 grotere kois. Alle vissen groeien trouwens als kool. Dat schijnt ook samen te hangen met de maat van de vijver. Als grote vijver, dan worden de vissen groter.
Ze zijn trouwens ook heel mak.
Als de vijver eenmaal af is, heb je er niet zoveel werk aan. De pomp moet wel het hele jaar lopen en in de zomer moet je de filters zo’n beetje eens per maand schoonmaken. Dat wil zeggen: alle losse filters schoonspuiten met de tuinslag

oase van rust

Wij wilden graag een natuurlijke vijver, met verschillende planten. Dat is goed gelukt, het is heel rustgevend, fijn om je hoofd leeg te maken. Lekker vissies kijken!

 



5 reacties

  1. Dit soort vijvers zijn altijd erg mooi. Je ziet niet direct heel duidelijk dat het aangelegd is. Daardoor hou je die natuurlijke look vast en is het echt een onderdeel van de tuin ipv een eigen element!

  2. Mooie blog en mooie vijver!

    Ikzelf heb vorig jaar na een huis te kopen met mijn vriendin een tarrasvijver aka “rioolput” geërfd van ca 2500 liter water, en heb deze volledig uitgekuist, nieuw water ingedaan, waterplanten aangeplant en na 8 weken als het vijverwater “gerijpt” is vissen ingestoken. Deze staat nu na een jaar heel mooi met 2 shubukins en 5 windes + 2 groene kikkers die afgekomen zijn, heeeel veel padden, en mooie insecten zoals libellen, waterjuffers, etc..

    Ik vraag mij wel één ding af. U zegt dat u in de zomer uw filter uitkuist door de filtermatten éénmaal per maand uit te kuisen met de tuinslang? Ik had begrepen dat er zich op deze filterbedden bacteriën nestelen (zelfde bacteriën zoals op de bodem van de vijver) en dat dat de reden is waarom je onder geen beding uw filtermatten mag uitkuisen met de tuinslang (regenwater uit regenput mag zeker niet, te zuur water voor de vijver, en met kraantjeswater zou je ook alle goede bacteriën in uw filtermatten keer op keer vernietigen bij het uitkuisen). Deze bacteriën zetten het organisch afval om naar nitrieten en nitraten die uw planten nodig hebben (en de bacteriën gebruiken onderandere zuurstof in het process) en hoe beter deze bacteriën hun werk kunnen doen hoe minder last u in uw vijver zal hebben van draadalgen (groene slierten), en zweefalgen (groen water).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × vijf =